Tillbaka till startsidan?

Sometimes you just want to take a walk in the park..


 
Vårat sista stopp i Sunne blev Rottneros Park. En jätte fin och unik skulptur trädgård. Herrgården mitt i parken är Ekeby i Selma Lagerlöfs - Gösta Berlings saga, och det var så Rottneros kom till liv. Visionären Svante Påhlson utformade ett Rottneros som kunde matcha sagans Ekeby i mitten på 1950-talet. Idag drivs Rottneros Park av det kommunala bolaget Rottneros Park och Trädgård AB, medan Herrgården mitt i parken fortfarande ägs av barnbarnen till Svante Påhlson. Tänk att bo mitt i en park, speciellt en sån vacker park som Rottneros, och du behöver aldrig ta hand om den. Herrgården är verkligen en dröm, så vacker och helt klart ett hus jag skulle kunna tänka mig att äga.
 
Rottneros Park innehåller ett hundratal skulpruter av kända, namngivna konstnärer, trädgårdsanlänningar och en lekpark för barnen. Lekparken kallas för Nils Holgerssons äventyrspark.
 
Parken är öppen för visning sommartid. De har även guidade turer och man kan hyra en iPod och gå en egen guidning i egen takt. Jag har inte gått en enda guidad tur där, men jag kan tänka mig att upplevelsen av parken blir mycket större genom att få en berättelse om vad man faktiskt ser i parken. Nästa besök dit blir det nog en guidad tur av något slag.
 
 


You don't have to like my life..


Igår skulle jag ha gjort min första dag på sommarschemat, men det blev inte som planerat. Eftersom att jag spenderade 90% av natten (till fredag) med att krama toaletten så blev det att jag var hemma sjuk istället. På fredag morgonen mådde jag inte bra då jag fått för lite sömn och, ja.. Ni vet nog. Men mot eftermiddagen blev jag bättre och bättre. Kan ju inte ha varit något magsjuka eller liknande, måste ha varit något jag ätit. Idag är jag välmående, dock jävligt trött då jag fått cirka 4-5 timmars sömn allt som allt sen i torsdags. En powernap då jag kommer hem från jobbet ska väl kunna fixa det, eller vad tror ni?

Idag jobbar jag för fulla muggar, och imorgon är jag ledig. Åt veckan kommer jag, däremot, att kliva på en monstervecka där jag jobbar 6 av 7 dagar. Men inte ska det vara några problem. Ganska skönt att vara tillbaka på jobbet. Sist jag hade ett jobbpass var ju den 6:e juni. Efter det passet så hade ju både jag och Hjärtat semester för att fara nere till Värmland.
 
Nä, åter till arbetet. Kommer att dyka upp fler inlägg från vår Värmlands resa, så missa inte att kika in här lite då och då.
 


We're going sightseeing around the manor..


 
Andra stoppet i Sunne blev Mårbacka - Selma Lagerlöfs hem, där hon är född och uppvuxen. Huvudbygnaden är inbyggd i Herrgården. som ni ser på bilden, då de byggdes om 1921-1923. Snacka om vacker Herrgård, jag skulle verkligen inte ha några problem med att bo där.

Selma Lagerlöf skrev i sitt testamente att, den dagen hon dog, skulle hennes hem bevaras och visas för allmänheten i det skick den var vid hennes död. Nu är det en sevärdhet och du kan ströva i hennes trädgård. Läsa vad hon hade för blommor, träd, plantor och dylikt i trädgården. Kolla in ladan, där de har en utställning gällande hennes bok - Nils Holgersson. Ta sig en kopp kaffe i Café't och titta på de fina påfåglarna som finns på gården. Du kan även gå en guidad tur i Herrgården om du känner för det.


Vi tog oss en guidad tur och tur hade vi verkligen. Det var bara jag, Hjärtat och pappa som tog turen, så vi fick lite extra tid att kika oss omkring och ställa frågor, om vi undrade något. Enda nackdelen är att man inte får ta kort inne i Herrgården och du får inte titta närmare på saker. Samtidigt så förstår man det, för de vill ju sälja sina egna bilder, vykort och dylikt. Samt att de är rädd om sakerna, då det var Selmas egna saker. Man vill ju inte att de ska gå sönder eller nötas.
 
Helt klart ett ställe jag skulle kunna fara till fler gånger och vandra runt. Riktigt vackert och området runt i kring är så öppet och fint. Har ni vägarna förbi så åkt till Mårbacka, en sevärdhet som man inte får missa.
 


Up over the mountain, way up high..
Första dagen på semestern spenderades med att åka runt och kolla lite sevärdheter. Pappa skulle till Torsby för att lämna in grejer till deras pelletspanna så då passade vi på att åka runt lite grann medan vi väntade på att grejerna skulle bli klara. Vi valde att åka till Sunne och kika in sevärdheterna där.
 
Första stoppet blev Tossebergsklätten, ett berg i Sunne Kommun som ligger vid Övre Fryken. Högsta toppen ligger 343 meter över havet, och där uppe står ett utkikstorn. Där uppe stod jag och fotade bilderna, och det är synd att vi inte hade bättre väder. Bilderna jag tog blev jätte bra, men nog hade jag velat att de blev ännu bättre och perfekt väder hade underlättat. Men jag är nöjd ändå och bara att stå där uppe och kika över Fryken var grymt, oavsett hur vädret var.
 
Vägen upp på berget var lite obehaglig. Lång, smal och slingrig väg, där endast en bil får plats, är inte trevligt. Men oavsett vilket så är utsikten från berget verkligen en sevärdighet. Får ni vägarna förbi Sunne så måste ni åka till Tossebergsklätten, ni kommer att gilla platsen lika mycket som jag.
 


Vågbackens strövområde i Hagfors och lekdags med boll..
Vi landade i Hagfors kring 17 tiden på söndagen den 10 juni. Fick i oss lite mat och sen tog vi det lugnt i någon timme och bara var. Senare på kvällen så var det dags för den dagliga promenaden med Azlan (pappa och Marithas hund) och då for vi till Vågbacken. Ett strövområde ett stenkast från där pappa och Maritha bor. Vandrade i skogen och bara njöt. Kände lugnet och fotade en del. Vi gick inte speciellt långt, utan en ganska lagom runda. Azlan sprang fritt och jagade pinnar som pappa kastade åt honom. Vi fick se vart pappa har barmarksträning med sitt DamHockeylag 1-2 gånger i veckan.

Riktigt mysigt att bara vandra runt där, finns många stigar man kan välja och olika slingor på olika kilometer man kan gå.(Pappa och Marithas hund Azlan. En Bordercollie hanne som är hur mysig som helst.)

När vi hade gått vår runda så for vi tillbaka till huset, där ställde vi oss och sparkade boll med Azlan. Han är helt tokig i bollar och helt fenomenalt duktig på att fånga, nicka, parera och passa tillbaka bollen.

Det märks att det är en vallhund för han har verkligen fullfokus på saker och ting. Speciellt bollar och människor (vad jag har sett). Han ska ha full koll på vart alla är och har du väl börjat peta i en boll så släpper han inte bollen med blicken förrän du sparkat klart med han. Han älskar verkligen dessa bollar.


Our trip started with a long journey by train..
Resan ner till Värmland började med en 18 timmar lång tågresa, med start i Luleå och stopp i Örebro där vi fick hämtning av min far. Det gick faktiskt bättre än förväntat och vi fick sova lite mer än vad vi hade trott att vi skulle få göra. Vi hade sittplatser hela resan och de som satt bredvid oss ner till Stockholm satt ytterst lite bredvid oss så vi kunde sträcka ut oss större delen av tiden.

Vi hade självklart sån tur att jag lyckats boka in oss på platser med eluttag bredvid stolarna, så vi kunde ladda telefonerna, koppla in datorn och kika på lite film och ladda headset och mp3-spelare. Tack vare det kändes det som att resan gick fortare än vad den gjorde. Man kunde ju alltid sysselsätta sig med något. Vi satt för det mesta med lurar på oss och lyssnade på diverse podcasts, musik, ljudböcker och så vidare.

Enda tragiska med resan ner var att vi var 20 minuter tidiga till Stockholm (där vi skulle göra tågbyte) och det resulterade i att vi fick vänta ännu längre på att få ta nästa tåg. Hela 1 timme och 20 minuter satt vi och rullade tummarna och kikade på människor och tåg som kom och gick. Inte roligt att bara sitta och vänta.

När tåget från Stockholm till Örebro väl kom, och vi fick kliva på, fick vi oss en ganska trevlig upplevelse. Vi skulle åka dubbeldäckare till Örebro. Har aldrig någonsin åkt tåg som varit dubbeldäckare tidigare. En trappa upp i mitten av vagnen hittade vi våra platser och jag kan tala om att de stolarna var nog de skönaste tågstolarna jag någonsin suttit i och vilken upplevelse att få se över trädtopparna och se landskapen på ett helt annat sätt än då man sitter på marknivå. Har inte något emot att åka de tågen igen.

Väl framme i Örebro stod pappa och väntade på oss. Tanken på att sätta sig i en bil och åka 1,5 timme till Hagfors var inte lockande, men den bilfärden gick fort och hipsvips så var vi framme och fick avnjuta en god middag.


Ibland måste man spy lite galla över saker och ting..


Yay! Nu har vi äntligen internet igen, och det är verkligen inte en enda dag för tidigt. De tog dem "bara" cirka en vecka att fixa problemet. Nackdelen med Bredbandsbolaget, dem är så sega på att fixa problemen när de dyker upp och dem är så otrevliga när man pratar med dem.

Vi har då i alla fall sagt bort Bredbandsbolaget som leverantör av vårat internet med start 1 augusti. Då tar vi en annan leverantör då vi inte orkar med allt strul. Ända sen vi tog BBB så har vi haft problem med internet, för dåliga hastigheter och bara allmänt tjorv hela tiden. Ska bli skönt att äntligen få sig en leverantör som är bättre. Allt annat är bättre än BBB, bara så ni vet.Satans, helvetes, jääävla skiiit..


Eftersom att vi är utan internet så har jag svårt att blogga, visa bilder med mera. Inget jag direkt vill göra från mobilen. Håll en tumme om att vi snart har internet igen!

Börja bli leds på att skiten aldrig funkar.Ett evigt luffande fram och åter..


Ojsan, så tråkig jag är. På hela semestern har jag endast skrivit ett kort och tråkigt inlägg. Men det blir ju ännu bättre för er, egentligen. Har massor med bilder att visa, massor med inlägg att skriva och väldigt mycket att berätta.

När jag åter kommit hem så ska jag sätta i ordning en del inlägg så ska ni få läsa och se vad trevligt vi haft det.

Nu åter till att sitta och rulla tummarna i väntan på att få byta tåg.Promises aren't made to be broken..


Nu är vi på plats i vackra Värmland. Njuter av ledigheten och kollar in sevärdheterna. Ska ta och visa er lite bilder senare. Jag är bara snabbt in och visar att jag lever, är egentligen för trött för att orka skriva något längre.

Ha de king allihop.


Den felande länken..
I brist på tid så publicerar jag en fin gammal bild..


The day has finally come to an end..


Nu har jag gått på semester. Ganska skönt ändå. Ska enbart njuta nu, känna lugnet och bara vara. Torsdag och fredag kommer dock gå åt till att städa, tvätta, packa och fixa allt innan det bär av. Längtar som attsiken.


Vinnarna i tävlingen i samarbete med BrilliantSmile..
Grattis till er allihop. Mail har blivit utskickade till er, så jag hoppas att ni svarar snarast så jag får skicka iväg paketen till er innan jag far på semester. Annars får ni vänta en vecka längre på era vinster.

Ett jätte stort grattis till er i alla fall, jag hoppas att ni kommer att gilla produkten lika mycket som jag gör det.


Har du smakat de arga fåglarna?..


Igår när jag och Hjärtat for på Ica så hittade vi oss lite Angry Birds godis. De passade in riktigt bra till lördagsmyset vi hade igår med svärföräldrarna. Angry Birds godis, ostbågar, portello och bra sällskap.. Kvällen kunde inte vara bättre.

Har ni smakat godiset? Om inte så tycker jag att ni ska göra det. De är faktiskt helt okej. Inte det bästa jag ätit, men helt okej. Ni kanske hittar ert nya favoritgodis i dessa Angry Birds påsar. Köp er en påse eller två och prova.


 

 Forever is always forever..
Grymt band. Det är så bra så man blir helt till sig.. Mustasch kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat!
jenniemariajohansson @ instagram

Följ min på instagram - jenniemariajohansson.


Borta med vinden..


Då var vi på plats i "skogen", skönt med en slappar helg. Sen är det 5 dagar allvar innan det är dags för nästa slappar resa. Så härligt.

Nu ska jag chilla vidare, hörs senare!